Umetnost

Znamenitega italijanskega umetnika Gian Lorenza Berninija (1598–1680) so nekateri poimenovali kar režiser baroka. Upravičeno, saj je kipar, urbanist, arhitekt in slikar Bernini na rimskem umetnostnem prizorišču vladal več kot šest desetletij.
Nekaj njegovih kipov je v zadnjih letih služilo kot podlaga za interdisciplinaren raziskovalni projekt, v katerem sodelujejo umetnostni zgodovinarji, računalniški strokovnjaki in medijski svetovalci. Imenuje se Virtualizacija kipov, sodi pa pod okrilje fondacije DFG. Ta sponzorira serijo predavanj pod skupnim naslovom Medijski preobrat, medijska kultura in medijska estetika v zgodnjem 20. stoletju in na prelomu 20. v 21. stoletje.
Raziskovalci iz Fraunhoferjevega inštituta za medijske komunikacije (IMK) in njihovi kolegi iz oddelka za umetnostno zgodovino Univerze Siegen bodo delali kot »virtualni kiparji« ali, drugače povedano, digitalizirali bodo Berninijeve kipe iz rimske vile Borghese. Na kipe projicirajo mrežo, potem pa vsak košček posebej digitalno fotografirajo. Ti posnetki so potem gradniki virtualne 3D kopije.

V isti kategoriji:

admin

Next Post

Otroška trgovina ni enostaven posel

Tue May 7 , 2013
Tudi pri nas se je v zadnjih letih pojavilo precej spletnih trgovin, ki ponujajo izdelke, namenjene otrokom. V prvih letih je sicer kazalo, da gre za posel, v katerem se lahko z nekaj zanimivimi izdelki posreči prav vsakomur, v zadnjih letih pa je vse več takšnih, ki bolj kot ne […]

You May Like