Vzroki za nastanek vnetja dlesni

Zdrave dlesni so izredno pomembne za oralno zdravje vsakega posameznika. Sestavlja jih močno, elastično tkivo roza barve. Ta prekriva čeljust in je polno krvnih žilic. Težave pa nastanejo takrat, ko opazimo vnetje dlesni. To lahko prepoznamo bo nabreklosti, krvavenju, bolečini ob dotiku in razbarvanosti. Takemu vnetju tudi pravimo gingivalna oteklina. Dlesni so tako razdražene in občutljive, kar povzroča težave z uživanjem hrane, govorom ipd. Opazi pa se lahko tudi krvavitev pri ščetkanju zob.

Gingivitis povzroča slaba oralna higiena

V večini primerov povzroča gingivitis slaba higiena ustne votline. Tako se na dlesnih, jeziku in zobeh nabirajo škodljive bakterije. Te pa povzročijo vnetje dlesni in druge težave v ustih. Vse to pa lahko privede do izgube zoba ali drugih bolezni, ki jih je težko zdraviti.

Največkrat je za nastanek vnetih dlesni zadolžena slaba ustna higiena. Bakterije se tako pričnejo množiti in povezovati z ostanki hrane. Temu tudi rečemo plaka, ki se prične nabirati na zobeh. Sčasoma pa se spremeni v kamen, ki ga je zelo težko odstraniti. Ta pa eventualno povzroči gingvitis, ki pa povzroči vnetje dlesni.

Hormonske spremembe v telesu

Ni ne pogosto, da vnetje dlesni povzroči nosečnost. Takrat telo prestaja velike hormonske spremembe, ki spremeni njegovo delovanje. Pri nosečnosti se pretok krvi v dlesnih poveča. Ta nenadna sprememba pa povzroči razdražljivost, ki se lahko spremeni v vnetje dlesni.

Nosečnost tudi dostikrat zmanjša sposobnost človeškega telesa, da uničuje škodljive bakterije. To lahko tudi privede do težav v ustni votlini. Dobra praksa je, da se v vsakem primeru izogibamo:

  • Uživanju sladkorja
  • Stresu
  • Slabi prehrani

Nekvalitetna prehrana uničuje imunski sistem

Človeški imunski sistem je izredno kompleksen sklop različnih obrambnih mehanizmom. Skrbi za mnogo funkcij v telesu, brez katerih življenje ne bi bilo mogoče. Ena izmed najbolj pomembnih nalog imunskega sistema pa je uničevanje škodljivih bakterij. Z nekvalitetno prehrano pa znižamo ali popolnoma ohromimo njegovo delovanje. To lahko privede do izredno velikih težav, ki se lahko tudi pokažejo v vnetih dlesnih.

Pomankanje vitamina B in C, ki sta zadolžena za vzdrževanje zob in dlesni, hitro privede do težav. Tako moramo biti previdni, da v vsakodnevnem življenju zaužijemo dovolj mesa, sadja in zelenjave. Naše telo bo tako pripravljeno na boj proti okužbam, virusom, boleznimi ipd.

Preprečevanje težav z dlesnimi

Oralna higiena je najboljši način za vzdrževanje zdravih zob in dlesni. S krtačenjem in nitkanjem preprečimo nabiranje bakterij v naših ustih, ki nam lahko škodujejo. Poleg tega pa je izogibanje sladkorju izredno pomembno, saj je to glavno gorivo za večino škodljivih bakterij v naših ustih.

Na spletni strani www.zobozdravstvo-skorjanc.com lahko poiščemo pomoč vrhunskih zobozdravnikov. Na strani pa imamo tudi bogat vir informacij o boleznih ust in njihovem zdravljenju.

V zobozdravstveni stroki so eno od najbolj perečih vprašanj zagotovo amalgamske plombe. Tudi na sploh je poznavanje takšne tematike še vedno precej pomanjkljivo. Zato si preberite članek Amalgamske plombe – resnice in zmote.

Prepoznavanje znakov depresije pri bližnjih. Znake depresije pogosto napačno razumejo kot običajen del staranja, čeprav to vsekakor niso. Preberi več …

V isti kategoriji:

admin

Next Post

Zaščitimo naš avtomobil pred škodljivimi elementi

Thu Aug 20 , 2020
Dejstvo je, da je naš avto ena izmed najdražjih stvari, ki jih imamo v lasti. Zato je primerno, da ga zaščitimo pred nevarnimi in škodljivimi elementi po svojih najboljših močeh. Konec koncev je naš jekleni konjiček nepogrešljivo orodje, saj ga potrebujemo za vožnjo v službo ter mnoga druga vsakodnevna opravila. […]
Cerade za avto pa so narejene, da odbijajo UV žarke