Hujšajmo, vendar pri tem pazimo na zdravje

Ljudje se pogosto lotijo hujšanja na napačen način, zaradi česar po kratkem času nazaj pridobijo že uspešno izgubljene kilograme, hkrati pa škodujejo svojemu zdravju. Hujšanja se ne smemo lotiti s prekomernimi dietami ali s prekomernimi telesnimi vadbami, ampak mora postopek vključevati počasne pozitivne spremembe navad, ki jih moramo držati skozi celo življenje.

Osnoven zakon, ki si ga moramo zapomniti, je: Hrana daje energijo, aktivnost jo porablja. Iz tega preprosto sklepamo, da moramo za izgubljanje in vzdrževanje zdravega telesa vnesti toliko energije, kot jo porabimo in obratno, porabiti toliko energije, kot jo vnesemo v naše telo.

Pri spreminjanju tega ravnovesja moramo paziti, da spremembe niso prehitre, saj bi to na telo in zdravje lahko vplivalo stresno. Zavedajmo se, da že majhne spremembe lahko dajejo velike rezultate. Če vsak dan pojemo nekaj piškotov manj, je to na mesec lahko tudi 0,5 kg piškotov manj, kar na letni ravni znaša 6 kg. Majhna sprememba je tudi, da vsako jutro posvetimo čas za zajtrk. Pri zdravem hujšanju ne smemo razmišljati o nekaj tednih ali mesecih, da ko dosežemo želeno težo s hujšanjem prekinemo. V takem primeru se bo maščoba povrnila, prav tako pa nezdravo življenje. Pravilne prehrambne navade ne smejo imeti cilja doseči določeno telesno težo, ampak morajo biti naš način življenja.

Nekaterim ob povečanju telesne aktivnosti za hujšanje sploh ne bo potrebno spremeniti prehranjevalnih navad. Tudi tukaj drži pravilo, da majhne spremembe delajo velike rezultate. Že samo 20 minut hoje na dan, ali vsaj večino dni v tednu, bo pozitivno vplivalo na zdravo težo. Telesno aktivnost lahko povečamo na veliko načinov, kot so tek, plavanje, kolesarjenje, če pa imamo probleme s samodisciplino so nam lahko v spodbudo ekipni športi kot so nogomet, košarka ali skupna telovadba. Telesno aktivnost lahko tudi povečamo med vsakdanjimi opravili: Avto pustimo na oddaljenem parkirišču in del poti prehodimo, na avtobusu izstopamo prej, ne uporabljamo dvigal, pri gledanju televizije pa si ob oglasih vzamemo čas za telovadbo.

Pri hujšanju se moramo torej zavedati, da je naše zdravje na prvem mestu in da z majhnimi koraki lahko dosežemo oddaljene cilje.

V isti kategoriji:

admin

Next Post

Slabosti potovanja in počitnic s turistično agencijo

Wed Aug 21 , 2013
Turistične agencije so pri nas izjemno razširjene. Pri nas imamo tako vsaj ducat precej velikih in poznanih agencij, ki svojim gostom nudijo počitnice doma in v tujini. Seveda se njihova ponudba razlikuje v kakovosti in cenah, vendarle pa se večina Slovencev še vedno odloča za počitnikovanje s turističnimi agencijami. Raziskave, […]