Zdrava hrana za mačke

Naše domače živali potrebujejo ljubezen in oskrbo, če želimo da živijo dolgo. Zelo pomembna pa je tudi prehrana, saj omogoča dolgo in zdravo življenje naših mačjih prijateljev. Zato je hrana za mačke na vrhu seznama vsakega dobro želečega gospodarja. Dejstvo je, da je kakovostna hrana za mačke ključna komponenta za ohranjanje njihovega zdravja in vitalnosti, ne glede na pasmo in druge karakteristike. Priporočljivo je, da poznamo osnovne sestavine v hrani, ki nam lahko pomagajo presoditi, če je izbrana konzerva z mesom ali briketi primerna izbira prehrane.

Hrana za mačke in ključna hranila

Pri izbiri katerekoli hrane za naše domače živali ni pomembno, da poznamo vsako malenkost v njeni sestavi. Se pa priporoča, da poznamo osnove. Deklaracija sestavin na konzervi z mesom ali vreči z briketi v trgovini z mačjo prehrano lahko pove veliko. Ključno pa je, da poznamo sledeča hranila, ki so pomemben del hrane za mačke v vsaki fazi njihovega življenja.

3 hranila, ki jih vaša mačka nujno potrebuje, zato preberite deklaracije na hrani za mačke, če jih le-ta vsebuje!
  • Proteini

To so ključna amino-kisline ali drugače povedano graditelji telesa. Če so prisotni v hrani za mačke, pomagajo pri deljenju celic, zdravljenju ran ter regulaciji celotnega telesa in procesov v telesu.

  • Omega maščobne kisline

Maščobe iz različnih virov pomagajo naši mački pri več procesih. Kakovostne maščobe, kot sta omega-3 in omega-6 so pomembni pri absorbiranju vitaminov. Vitamini A, E, D in drugi pa so potrebni za ohranjanje zdravja kosti, zob, kožuha in drugih delov telesa pri mački.

  • Razni dodatki

Hladno stiskana hrana za mačke pogosto vsebuje različne dodatke, kot so minerali in vitamini. Lahko so že prisotni v mesu, saj se omenjena hrana pripravi pri nizkih temperaturah, zato ohrani svojo hranilnost. Vitamini in minerali so zelo pomembni pri ohranjanju zdravja mačk, kot tudi nivoja energije, odpornosti na bolezni in podobno.

Ali je življenjsko obdobje mačke pomembno?

Odgovor na to vprašanje je sigurno da. Mačka v svojem razvoju potrebuje različno prehrano, da se pravilno razvije. Če skrbimo za mladiče, potem je hrana za mačje mladiče posebej priporočena. Vsebuje lahko prebavljive elemente, ki so podobni maminem mleku.

hrana za mačke in mačje mladičke
Najboljša hrana za mačje mladiče je tista, ki je zasnovana posebej za podporo rasti v njihovem prvem letu, in ne hrana za mačke, ki ne izpolnjuje prehranskih potreb mačjega mladiča. Vključevati mora: visoke ravni beljakovin in kalorij.

Odrasle mačke se smatrajo od prvega dopolnjenega leta starosti. Pomembno je, da je hrana za odrasle mačke polna koristnih snovi, kot je visok delež mesa. Poznamo tudi posebej prikrojeno hrano za aktivne in druge mačke – odvisno od njihovega življenjskega stila.

Mačke, ki so starejše od 10 let se smatra za starejše živali. Zato morda malo težje prebavijo navadno hrano za mačke, ki ni sestavljena iz lahko-prebavljivih sestavin. Pomembno je, da jim ponudimo prehrano posebej prikrojeno starejšim mačkam, saj lahko drugače razvijejo težave z jetri, zobmi ali pričnejo kazati simptome raznih bolezni.

V isti kategoriji:

admin

Next Post

Za udobno, prijetno in varno vožnjo v avtu

Wed Jul 3 , 2024
Preden se odpravite na pot, verjetno vedno preverite, ali je z vašim jeklenim konjičkom vse v najlepšem redu. Seveda pogosto šele med vožnjo ugotovimo, da nekaj ne dela tako, kot bi moralo. In v takšnem trenutku je ključnega pomena, da se z avtom odstranimo iz cestnega prometa in poskrbimo za […]
tekstilne preproge za avto

You May Like