Kaj so carnet domene

Carnet domene so domene s končnico .hr. Takšne domene so torej v osnovi namenjene državljanom Republike Hrvaške. Z njimi upravlja hrvaška akademska in raziskovalna mreža – CARet. Na voljo so tako fizičnim kot tudi pravnim osebam. Vedeti pa je treba, da lahko vsak posameznik in organizacija lahko dobi po le eno brezplačno domeno.

Fizična oseba lahko v tem primeru brezplačno registrira le domeno, katere ime je enako osebnemu imenu oziroma priimku. Pravni subjekti pa morajo nujno za ime carnet domene uporabiti ime uradno registriranega podjetja.

Carnet domene za nedržavljane Republike Hrvaške

Ob tem pa se nam seveda porodi vprašanje, ali je brezplačna carnet domena na voljo samo državljanom Hrvaške ali tudi nedržavljanom oziroma za državljane drugih držav, ki so članice Evropske unije. V primeru, če se želimo izogniti stroškom registracije domene s končnico .hr, moramo biti pravni subjekt, ki ima svoje podjetje registrirano na Hrvaškem. Tudi večino dejavnosti bi morali v tem primeru opravljati na hrvaškem trgu.

Carnet domena je določena iz strani hrvaške akademske in raziskovalne mreže
Carnet domene so na voljo že od leta 1993

Za povsem običajno fizično osebo torej registracija carnet domene na žalost ne pride v poštev. Kljub temu pa to še zdaleč ne pomeni, da nam je domena s končnico .hr povsem nedosegljiva. Seveda je za takšno odločitev potrebno imeti določen interes. In četudi bi morali tovrstno registracijo domene plačati, gre v resnici za precej nizke stroške. Pri nekaterih ponudnikih so še posebej ugodni.

.hr domena ima številne prednosti

Na sploh pa je domena s končnico .hr znana po svojih številnih prednostih. Na trgu namreč obstaja že kar nekaj časa. To pomeni, da jo veliki spletni iskalniki kot je npr. Google smatrajo za varno pa tudi za zaupanja vredno domeno. Posledično to pomeni tudi, da lahko lažje opravimo  SEO optimizacijo na izbrane storitve, izdelke ter ključne besede; da smo višje uvrščeni pri iskalnih rezultatih; da lahko uživamo precej večjo mero zaupanja naključnih strank.

Seveda pa je tudi registracija HR domene omejena z nekaterimi pravili. Ta so sicer precej podobna pravilom, ki jih je treba upoštevati pri registraciji drugih imen. Sicer pa se lahko pri registraciji hr domene uporablja tudi šumnike, števila do 9, vezaje, ki niso dovoljeni na začetku ter na koncu imena. Ne smejo pa biti hr domene sestavljene samo iz številk.

V isti kategoriji:

admin

Next Post

Vrhunski tiskalniki za poslovno in osebno rabo

Tue Apr 19 , 2022
Izbira tiskalnikov na današnjem trgu je zelo bogata. Le malokateri proizvajalec pa se lahko kosa z Lexmark napravami. Podjetje izdeluje tiskalnike in druge optične naprave. Na svetovnem trgu na njihove proizvode prisega veliko številno osebnih in poslovnih uporabnikov. Moto podjetja je, da pridobi stranke za vedno. To dosega z izdelavo […]