Lastnosti kakovostne motoristične čelade

Kakovostna motoristična čelada vam med vožnjo z jeklenim konjičkom omogoča bistveno več varnosti, kot si sploh lahko predstavljate. Če ste motorist začetnik, je še toliko pomembneje, da spoznate vse lastnosti učinkovite čelade za motor, obenem pa najdete primerno mesto nakupa.

Ko boste v specializirani prodajalni z moto opremo pomerjali novo čelado, mora ta na vašo glavo zdrseti dokaj tesno, a nikakor ne na silo. Najverjetneje boste morali čelado potisniti na glavo z večjo močjo, kot pričakujete.

Najbolje bo, da se motoristična čelada pri pomerjanju prime za oba paščka, ki ju potegnete narazen in poveznete na glavo. Najprej v čelado potisnite največji del glave. Hitro boste spoznali, da je morda čelada, za katero ste mislili, da je premajhna, ravno prave velikosti.

Pomembna vprašanja pri izbiri motoristične čelade

Da se boste lažje odločili, katera moto čelada je primerne velikosti za vas, si morate nujno postaviti vsaj pet ključnih vprašanj. Prvo je ali se notranja obloga čelade tesno prilega glavi. Nato se vprašajte ali zgornji del čelade tesno pritiska na vrh vaše glave in če se oblazinjenje dotika vaših lic.

Oglejte si video kako izmeriti svojo glavo za pravo velikost motoristične čelade.

Vprašajte se tudi ali se oblazinjenje nad obrvmi dobro prilega vašemu čelu in ali imate v predbradnem delu še kaj prostora. Če boste na vsa vprašanja odgovorili pritrdilno, potem je velikost za vas vsekakor primerna.

Menjava čelade za motor po padcu

Motoristi se zelo pogosto sprašujejo ali se mora motoristična čelada po padcu zamenjati. V primeru padca, kjer je denimo prišlo do močnega udarca ali pa do stika čelade s podlago ali oviro, je treba čelado vsekakor nujno zamenjati. Njena trda zunanja školjka in njen mehkejši notranji del imata namreč funkcijo razpršiti sile pa tudi absorbirati energijo, da ne bi slučajno prišlo do poškodbe glave.

Motoristična čelada se mora v primeru padca zamenjati
Motoristična čelada se mora v primeru padca, kjer je prišlo do močnega udarca ali stika čelade s podlago ali oviro, vsekakor nujno zamenjati.

Čeprav je čelada za motor morda na prvi pogled samo nekoliko odrgnjena ali celo nepoškodovana, je po padcu ne smete uporabljati več. Če boste opravili podrobnejši pregled notranje školjke čelade, vam bo ta hitro razkril, da je ta že opravila svoje delo in nase prevzela energijo ob padcu.

Teža moto čelade

Če bi bila pri čeladi za motorista pomembna zgolj teža, potem bi verjetno čisto vsi proizvajalci uporabili za zunanjo školjko samo ogljikova vlakna, ker so najbolj lahka. A to ni tako preprosto.

Že zgolj pravilna razporeditev teže kvalitetne motoristične čelade lahko namreč odločilno vpliva na to, kako udobna bo čelada med vožnjo.

V isti kategoriji:

admin

Next Post

Zdrava hrana za mačke

Tue Jun 18 , 2024
Naše domače živali potrebujejo ljubezen in oskrbo, če želimo da živijo dolgo. Zelo pomembna pa je tudi prehrana, saj omogoča dolgo in zdravo življenje naših mačjih prijateljev. Zato je hrana za mačke na vrhu seznama vsakega dobro želečega gospodarja. Dejstvo je, da je kakovostna hrana za mačke ključna komponenta za […]
hrana za mačke