Igre

Doslej še ni prepričljivo dokazano, ali igre, v katerih se veliko strelja, povzročajo nasilno vedenje. Dokazano pa je, da računalniške igre povečujejo stres. Pri tem se v možganih pospešeno izloča nevrotransmiter dopamin.
Strokovnjaki se sprašujejo, ali obstaja povezava med vplivi računalniških iger na slab učni uspeh, prezgodnjo opustitev šolanja in kriminalno dejavnost. Kot kažejo raziskave, vsekakor ovirajo učenje, saj močni čustveni dražljaji, ki v otroških možganih nastanejo pri igranju iger, pogosto zbrišejo na novo pridobljeno znanje. Nova učna snov se ne shrani v dolgoročni spomin, nasilne igre jo prekrijejo in izbrišejo. Poleg tega se otrok zelo težko odreče igri ali filmu. Če dve uri igra računalniške igre in ga hočejo starši odpeljati stran, pogosto pri njem opazijo znamenja močne želje, kakršna je značilna za zasvojence z mamili. Otrok se brani, postane trmast in kriči.
Očitno je nevarnosti predolgega posedanja pred računalnikom spoznal tudi Bill Gates, ustanovitelj Microsofta. Ko sta z ženo Melindo opazila, da njuna desetletna hčerka dve do tri ure na dan igra igro Viva Pinata, sta ji postavila časovno omejitev. Z računalniškimi igrami in deskanjem po internetu se ne sme ukvarjati več kot 45 minut na dan, ob koncu tedna pa eno uro. Tega časa ji ne podaljšata niti takrat, ko splet potrebuje za opravljanje domačih nalog.
Oseminštiridesetletni filmski režiser Luc Besson, ki je rasel brez televizije in je ni prav nič pogrešal, svojim petim otrokom dovoli le zmerno gledanje. Staršem priporoča: »Ugasnite televizijo in se ukvarjajte s svojimi otroki!« Čeprav njegov nasvet zveni obrabljeno, raziskave potrjujejo, da se otroci z mediji ukvarjajo tem manj, čim bolj se v družini počutijo dobro. Pri tem se zgledujejo po ravnanju drugi družinskih članov. Nekateri starši otrokom prepovedujejo »anarhične« risanke o Tomu in Jerryju, sami pa dolge ure gledajo Razočarane gospodinje in podobne nadaljevanke. Nič čudnega torej, da otroci prepovedi ne upoštevajo.

V isti kategoriji:

admin

Next Post

Artritis

Thu Feb 28 , 2013
Obeti za bolnike z revmatiodnim artritisom in crohnovo boleznijo V množici bolezni, ki ponavadi neposredno ne ogrozijo življenja, vendar pa ga ljudem dolgotrajno neprijetno grenijo, lahko pa nastanejo tudi resni zapleti, je tako imenovana crohnova bolezen. Gre za kronično motnjo črevesja z vnetjem prebavil, ki postanejo šibka, kar otežkoča prebavljanje […]

You May Like