Težave zaradi slabe prehrane

Dobro je znano, da je nezdrava prehrana pomemben dejavnik, ki lahko vpliva na razvoj raznih bolezni in tegob. Poleg tega pa nasploh ovira mnoge vsakdanje aktivnosti, vodi v debelost, skrajša življenjsko dobo in slabša tudi počutje. Obstaja izjemno dolg spisek razlogov, zakaj se splača paziti na svojo prehrano. A to očitno ni dovolj, saj se v izobilju živil pogosto odločamo za neprimerne jedilnike in nezdrave prehranske navade, ki na dolgi rok ne prinašajo nobenih koristi.

Slaba prehrana ima različne posledice – veliko težav na primer povzroča že holesterol, ki je znan faktor pri razvoju mnogih bolezni srca in ožilja, problematične so tudi mnoge maščobe, medtem ko presežek ogljikovih hidratov vodi v debelost. To pomeni, da bo treba vnos snovi preko hrane uravnotežiti in po potrebi tudi omejiti – pomembno je, da redno uživamo ustrezna razmerja makrohranil in nujna mikrohranila, pri tem pa ne smemo jedilnika prilagajati ekstremom.

Holesterol

Pogost krivec za razne zdravstvene tegobe zaradi slabe prehrane je holesterol. Sicer ga deloma po krivici tako strogo preganjamo, saj gre za pomembno snov, ki sestavlja celične membrane, spodbuja izločanje hormonov in ima tudi druge funkcije v človeškem telesu. Proizvajajo ga kar celice same, čeprav ga večino vnesemo v telo s prehrano. Ravno to je problem, saj pri vnosu lahko hitro pretiravamo – holesterol se v večjih količinah nahaja v hrani, ki nam je še posebej pri srcu. Največje koncentracije najdemo v nasičenih maščobah in trans maščobah, te pa so značilne za predelano hrano, razne industrijsko pridelane pekovske izdelke, sladkarije, margarino in seveda za predelano rdeče meso ter določene vrste svežega mesa, predvsem drobovino, salame, klobase …

Preberite si še naslednji članek: Izvleček žive smole

Revolucija konopljine smole se dogaja, zato so koncentrirani ekstrakti eno najhitreje rastočih področij industrije konoplje. Ti izdelki postajajo vse bolj priljubljeni, saj se pojavljajo novi izdelki in inovacije v industriji koncentratov konoplje.

Kako znižati holesterol?

Holesterol v prekomerni količini škoduje telesu, vpliva predvsem na zdravje srčno-žilnega sistema. Višek se namreč odlaga na stene žil, kjer ovira pretok krvi in v hujših primerih lahko močno zaustavi cirkulacijo in žile celo povsem zamaši. To poveča tveganje za srčno in možgansko kap, pa tudi za mnoge druge težave, neprijetni in nevarni simptomi pa se pojavijo že prej.

Kako znižati holesterol? Na srečo lahko holesterol zelo učinkovito umaknemo iz prehrane. Ni se treba v celoti odpovedati živilom, ki vsebujejo visoke koncentracije holesterola, prav tako ni nobene panike, če se občasno nekoliko pregrešimo. Pomembno je, da na dolgi rok vzdržujemo raznolik in ustrezen vnos hranil, to pa kombiniramo še s splošnim zdravim življenjskim slogom. Na ta način dobro poskrbimo za zdravje srčno-žilnega sistema.

Slaba prehrana lahko tudi z drugih vidikov negativno vpliva na zdravje telesa. Včasih je to posredno, morda so učinki celo precej daljnosežni. Zaradi pretiranega vnosa hranil pride recimo do povečane telesne teže, ta pa povzroči večje obremenitve za skelet in organe. Nadalje se to lahko stopnjuje do težav z dihali, poveča se krvni tlak in podobno. Bolje je skrbeti za zdravo prehrano, kot pa spremljati in predvidevati posledice nezdravega prehranjevanja.

V isti kategoriji:

admin

Next Post

Inkontinenca ni nujno starostni pojav

Mon Oct 25 , 2021
Inkontinenca še vedno v veliki meri velja za tabu temo. Zanjo velja, da ni nujno starostni pojav, kjer si ne moremo več pomagati. Znane so namreč zelo učinkovite metode zdravljenja in različni pripomočki, ki življenje olajšajo, prav tako izboljšajo njegovo kakovost. Inkontinenca se zdravi s splošnimi ukrepi – prehrana, predpisana […]