Različne vrste vertikulatorjev za učinkovito negovanje trate

Ročni vertikulatorji so najpreprostejša različica prezračevalnika trate. Delujejo podobno kot klasične vrtne grablje, le da imajo na koncu rezila. Primerni so za manjše vrtove do približno 150 m2 in so idealna rešitev za težko dostopna mesta, kot so ob ograji ali pod grmovjem. Vendar je delo z njimi fizično zahtevno.

Električni vertikulatorji – moč in učinkovitost na električni pogon

Električni vertikulatorji so klasični stroji, ki delujejo na električno napajanje preko kabla. Za manjše vrtove do 150 m2 zadostujejo enoosni modeli z močjo do 1000 W, medtem ko za večje trate do približno 800 m2 potrebujemo moč okoli 1600 W. Električni vertikulatorji imajo lahko konstrukcijo, enostavno in tiho delovanje ter ne zahtevajo veliko vzdrževanja, vendar so zaradi omejenosti z dolžino napajalnega kabla manj fleksibilni.

Travnata preproga diha lažje z vrhunskim prezračevalnikom.

Akumulatorski vertikulatorji – mobilnost brez omejitev

Akumulatorski vertikulatorji so idealni za manjše vrtove do 600 m2. So enostavni za rokovanje in zagotavljajo dobro mobilnost, saj nimajo napajalnega kabla. Priporočljivo je imeti rezervno baterijo za nemoteno delovanje, vendar je potrebno skrbeti za stanje in polnjenje baterije.

Bencinski vertikulatorji – moč za večje površine

Bencinski vertikulatorji so primerni za obdelovanje večjih površin, nad 800 m2. Imajo visoko učinkovitost in se lahkotno uporabljajo na težavnih terenih. Vendar so nekoliko težji in zahtevajo bolj redno vzdrževanje. Priporočljiva moč motorja za bencinski prezračevalnik trave je vsaj 1800 W.

Pomembni faktorji za izbiro pravega prezračevalnika trave

Kakovost konstrukcije

Prezračevalniki trave se gibljejo v cenovnem razponu glede na kakovost izdelave. Osnovni, cenovno ugodni modeli so običajno izdelani iz tanke plastike. Srednji razred je predstavljen z vertikulatorji iz kaljene plastike, medtem ko najvišji razred vključuje stroje s kovinskim ohišjem. Robustna konstrukcija je ključnega pomena, saj omogoča učinkovito obdelavo neravnih površin z grmičevjem.

Moč motorja

Elektromotorji v prezračevalnikih običajno dosegajo moč okoli 1600 W. Ti stroji so primerni za površine do približno 800 m2. Pomembno je vedeti, da višja moč motorja ne pomeni nujno večje pokrite površine, temveč lahko pospeši delovni proces. Pri obdelavi velikih površin je priporočljivo izbrati bencinske modele z močjo nad 1800 W, kar bo olajšalo delo na neravnem terenu in večjih parcelah.

Širina delovne površine

Prezračevalniki trave se razlikujejo tudi v širini delovne površine, ki se običajno giblje med 30-40 cm. Optimalna širina za površine do približno 1500 m2 je med zgornjim območjem. Večja širina omogoča hitrejšo obdelavo večjih površin trate, vendar pa lahko tudi oteži manevriranje in upravljanje stroja.

Globina delovne površine

Globino reza lahko prilagodite glede na model prezračevalnika. Pri cenejših modelih se višina rezila prilagaja z nastavitvijo koles, medtem ko dražji modeli omogočajo prilagoditev višine valja s pomočjo vzvoda, bodisi neprekinjeno bodisi v prednastavljenih korakih. Bolj natančna nastavitev višine omogoča varnejšo in boljšo obdelavo trate. Priporočena globina reza, ki ne povzroči poškodb trate, je med 2-4 mm. V primeru zaraščenih površin pa je lahko globina reza tudi večja.

V isti kategoriji:

admin

Next Post

Pohodništvo v Sloveniji

Wed Oct 18 , 2023
Dobrodošli v deželi, kjer se srečata Alpe in Jadransko morje, kjer gozdovi pokrivajo skoraj 60% celotnega ozemlja, in kjer pohodništvo ni le šport, temveč način življenja. Govorimo o Sloveniji, majhni, a izjemno raznoliki deželi, ki se hitro uveljavlja kot ena izmed najboljših destinacij za pohodnike v Evropi. V isti kategoriji: […]