Za večino vrtnarjev je najboljša izbira rotacijska kosilnica

Izbira kosilnice za travo verjetno ni ravno najlažja naloga, zlasti če takšno napravo kupujete prvič. Na trgu je namreč v povezavi s tem zelo veliko ponudbe. Pred vstopom v specializirano prodajalno je dobro preveriti najbolje prodajane kosilnice ter njihove lastnosti.

Za večino vrtnarjev je daleč najboljša izbira rotacijska kosilnica. V tem primeru košnjo omogoča rotacijsko rezilo, ki se vrti okoli svoje osi ter kosi. Takšne kosilnice so odlična izbira za košnjo trate na običajno višino – približno od 3 do 5 centimetrov. Rotacijske kosilnice so lahko obvladljive in niso prav nič zahtevne, kar se tiče same ostrine rezila.

Rotacijska ali raje vretenasta kosilnica?

Rotacijska kosilnica je torej ena od najpogostejših izbir vrtnarjev. Če pa je uporabnik takšne naprave nekoliko bolj zahteven, se bo verjetno raje odločil za izbiro vretenaste kosilnice. Za takšno napravo je namreč značilno, da trave v resnici ne kosijo, temveč jo samo strižejo. V tem primeru košnje sistem nožev, ki so razporejeni v vreteno v obliki črke V, deluje tako, da se par nožev vedno premika eden proti drugemu in tako travo odreže. Posledično konice stebel trave niso razcepljene, trata ne porumeni, je bolj gosta pa tudi bolj zdrava.

Rotacijske kosilnice so odlična izbira
Pri rotacijski kosilnici košnjo omogoča rotacijsko rezilo, ki se vrti okoli svoje osi. Rotacijske kosilnice so lahko obvladljive in niso prav nič zahtevne.

Vretenaste kosilnice so zlasti dobrodošla izbira za okrasne trate, golf zelenice, za nogometna igrišča – z višino košnje do 3 centimetrov.

Kaj so diskaste kosilnice?

Vsekakor vretenasta in rotacijska kosilnica nista edini izbiri na trgu. Naletite lahko tudi na tako imenovane diskaste kosilnice. Tudi takšne naprave so primerne za košnjo visoke trave in drevja, ki se je kar samo posadilo. Vedeti pa je treba, da je z njimi precej težje kositi na nagnjenem terenu.

Nizka rotacijska kosilnica

Kosilni disk se pri omenjenih kosilnicah pri košnji v hrib vkoplje v zemljo. To pomeni, da je treba kosilnico pri uporabi na takšnem terenu nekoliko oziroma narahlo dvigniti. Diskasta kosilnica je pogosto dobrodošla za kmete. Z njo na primer kosijo polja.

Bobnasta kosilnica

Če pa imate v svoji okolici visoko travo in neurejene površine, potem je dobro poseči po strižnih kosilnicah.

Te namreč ponujajo široko košnjo. V tem primeru vam lahko zelo dobro koristijo še bobnaste kosilnice. Te delujejo zelo podobno kot rotacijska kosilnica, a se zaradi odprtega bobna nad rezili trava pred njo ne poleže. Ostri noži jo namreč preprosto odrežejo.

V isti kategoriji:

admin

Next Post

Napolnite baterijo in začnite z lahko, tiho in učinkovito košnjo

Mon Apr 17 , 2023
Če želimo, da je naš travnik urejen in lepo pokošen, je potrebno uporabiti kosilnico. Za večino ljudi je najboljša izbira samohodna kosilnica, čeprav obstajajo tudi druge vrste kosilnic. Pri izbiri kosilnice je pomembno upoštevati velikost našega vrta in druge specifične potrebe, kot so naklon terena ali vrsta trave. Poleg tega […]