Centralno ogrevanje doma s toplotno črpalko

Skozi mnoga leta so se peči, kotli in druga grelna telesa uveljavila kot glavni načini za ogrevanje našega doma. Razvoj toplotnih črpalk pa nam je omogočil, da lahko celo hišo brez težav ohranjamo toplo tudi v najbolj mrzlih zimskih dneh. Uporabimo jih lahko tudi za centralno ogrevanje, kjer preko njih napajamo tudi radiatorje, bojlerje in druge naprave. Na trgu imamo na voljo številne proizvajalce toplotnih črpalk, ki so priznani po vsem svetu, kot je Hitachi. Najbolj pomembno pa je, da se zavedamo delovanja omenjenih naprav in kako z njimi prihranimo ogromno količino denarnih sredstev.

Toplotna črpalka skrbi za udobje in brezskrbnost pri ogrevanju doma ter segrevanju sanitarne vode.

Prihranimo stroške z ogrevanjem

Dejstvo je, da se v zimskem času stroški z vzdrževanjem naše hiše močno povečajo. Temu je tako, saj bomo morali neprestano ogrevati prostore, kot so dnevne sobe, kopalnice, otroške sobe ipd. Najbolj učinkovit način ogrevanja je preko centralnega sistema katerega poganjajo peči, kotli na drva in druge naprave. Dejansko pa so to dandanes postale zastarele naprave, saj imamo na voljo tudi toplotne črpalke. To so naprave, ki ne vsebujejo grelcev ter za svoje delovanje ne potrebujejo fosilnih goriv.

Toplotne črpalke lahko pridobijo vso energijo potrebno za ogrevanje iz zunanjega zraka. Uporabljajo več-stopenjski kompresor, ki stisne hladilni plin v zunanji enoti ter ga tako ogreje. Pri tem fizičnem procesu se plin močno segreje, nakar ga notranja enota črpalke uporabi za segrevanje drugih grelnih teles. To pa nam omogoča, da prihranimo stroške z ogrevanjem, saj ne potrebujemo nafte, drv ali drugih klasičnih gorilnih sredstev.

Toplotne črpalka zrak-voda

Klasične toplotne črpalke uporabljajo sistem zrak-zrak. To pomeni, da pridobijo toploto iz zraka in jo tudi v našo hišo pošljejo v enaki obliki. To je sicer popolnoma zadovoljiv sistem ogrevanja doma, vendar ni namenjen centralnemu ogrevanju. Če potrebujemo samo ogrevanje določenega prostora, si je veliko bolje omisliti kakovostno klimatsko napravo. 

Vedno bolj popularne so toplotne črpalke, ki uporabljajo tehnologijo zrak-voda. To pomeni, da uporabljajo več-stopenjski kompresor za pridobivanje tople energije iz okolice, kjer se nahaja zunanja enota. Zbrano toplo energijo pa lahko tudi distribuirajo v obliki vode. To je idealno za centralne sisteme ogrevanja z radiatorji ali drugimi grelnimi telesi.

Gretje in hlajenje s toplotno črpalko

Novogradnje in že obstoječe hiše lahko pridobijo veliko prednost z nadgradnjo ogrevanja s toplotno črpalko. Še pogosto nepoznana lastnost omenjenih črpalk pa je ta, da lahko tudi hladijo naš dom v poletnih mesecih. Priporočljivo je, da pred nakupom zaupamo svoje želje strokovnjaku, ki bo tudi opravil izračun moči toplotne črpalke. Tako bo zagotovil, da bo naša hiša imela dovolj močno zunanjo in notranjo enoto za vse potrebe ogrevanja in hlajenja našega doma.

Tudi, če imamo že staro hišo, je mogoče sisteme centralnega ogrevanja povezati s toplotno črpalko. Talno gretje, bojlerje in druge tehnologije lahko vse poganjamo prek črpalke, kar je idealno za uporabnike, ki želijo bolj čist način ogrevanja svojega doma.

V isti kategoriji:

admin

Next Post

Povrnimo podatke iz pokvarjenih spominskih medijev

Thu Mar 10 , 2022
Današnji računalniki so bolj zanesljivi kot kadarkoli prej. Kljub temu pa so spominski mediji zelo občutljivi na številne elemente. Vročina, vlaga, udarci in druge fizične sile jih lahko močno poškodujejo. S tem pa izgubimo dostop do njihove vsebine, kar ima lahko katastrofalne posledice. Srečo je reševanje podatkov iz medijev mogoče […]