Povrnimo podatke iz pokvarjenih spominskih medijev

Današnji računalniki so bolj zanesljivi kot kadarkoli prej. Kljub temu pa so spominski mediji zelo občutljivi na številne elemente. Vročina, vlaga, udarci in druge fizične sile jih lahko močno poškodujejo. S tem pa izgubimo dostop do njihove vsebine, kar ima lahko katastrofalne posledice. Srečo je reševanje podatkov iz medijev mogoče na skoraj vsaki napravi. Dobro pa je, če se zavedamo glavnih povzročiteljev okvar. Tako se jim bomo lažje izognili in prepoznali znake težav, ko in če se pojavijo.

Kako ukrepati v primeru izgube podatkov? Brez panike! Podatki morda le niso izgubljeni, zato ohranite mirno kri. 

Trdi diski so občutljive naprave

Uporaba trdih diskov je v zadnjih letih malenkost upadla. Novejši prenosniki, namizni računalniki in druge računalniške naprave večinoma uporabljajo SSD diske. Kljub temu pa jih je še vedno moč najti v mnogih sistemih, saj so ugodni za nakup in imajo ogromno kapaciteto shranjevanja podatkov. Obenem pa so tudi zelo zanesljivi pri svojem delovanju, saj imajo dolgo življenjsko dobo.

Trdi diski so bili močno tehnološko izboljšani skozi svoj razvoj. Kljub temu pa so občutljive naprave, ki jih lahko udarci in previsoka temperatura delovnega okolja hitro poškodujejo. V večini primerov je reševanje podatkov iz trdih diskov potrebno, zaradi tehničnih okvar. Na drugem mestu pa so napake uporabnikov, saj so po pomoti bili izbrisani ključni podatki.

SD kartice so izpostavljene okvaram

Moderne SD kartice imajo visoko kapaciteto. Nizka nakupna cena pa jih naredi privlačno izbiro za mnoge uporabnike prenosnikov, tablic in drugih naprav. Ker so izredno majhne, se lahko pohvalijo z visoko prenosljivostjo, saj jih lahko brez težav pospravimo v žep, denarnico ali drugam. Veliko uporabnikov pa se ne zaveda, da moramo z njimi ravnati previdno. V njih se nahajajo občutljivi čipi in druge komponente, ki so zelo krhke po naravi. Imajo pa tudi tanka ohišja, ki se hitro poškodujejo in izpostavijo ključne komponente znotraj same naprave.

Okvare zaradi vplivov elementov narave so zelo pogosti, ko govorimo o reševanju podatkov iz SD kartice in tudi USB ključa. Pomembno je, da poškodovan spominski medij čimprej odnesemo k strokovnjaku, ki nam bo znal pomagati ter popravila ne poizkušamo opraviti sami.

Redno ustvarjanje varnostnih kopij

Izdelava varnostnih kopij naših ključnih podatkov je močno priporočena. Dovolj je že, če uporabimo shranjevanje v oblaku, USB ključ, dodaten trdi disk ali drug način, da poskrbimo za varnost naših digitalnih vsebin. Priporočljiv je nakup NAS Synology sistema, kamor lahko posnamemo več terabajtov podatkov ter jih imamo vedno razpoložljive za uporabo. 

Potrebno se je zavedati, da ima vsaka naprava omejeno življenjsko dobo. Veliko pa lahko storimo, če redno čistimo naš računalnik. S tem preprečimo pregrevanje notranjih komponent, kar bo močno povišalo življenjsko dobo trdih diskov, SSD-jev, osnovne plošče, napajalnika ipd. Pri uporabi SD kartic pa je najbolje, da smo zelo previdni pri njihovi uporabi in jih ne izpostavljamo vlagi ter vročini.

V isti kategoriji:

admin

Next Post

Kaj so carnet domene

Tue Apr 12 , 2022
Carnet domene so domene s končnico .hr. Takšne domene so torej v osnovi namenjene državljanom Republike Hrvaške. Z njimi upravlja hrvaška akademska in raziskovalna mreža – CARet. Na voljo so tako fizičnim kot tudi pravnim osebam. Vedeti pa je treba, da lahko vsak posameznik in organizacija lahko dobi po le […]
Carnet domene