Avtomobilski brisalci in njihova življenjska doba

Vsaka stvar ima svojo življenjsko dobo in tudi pri avtomobilskih brisalcih je tako. Njihova življenjska doba je odvisna od več dejavnikov. Gumica brisalca je zelo tanka in občutljiva gumica, ki mora biti zelo prožna in mora svoje delo opravljati perfektno v zelo zahtevnih pogojih. V svoji življenjski dobi namreč roka brisalcev opravi veliko premikov. Vsaka najmanjša napaka na gumici brisalca se že pozna pri sami kvaliteti brisanja stekla.

Življenjska doba je namreč zelo odvisna od kvalitete gume, iz katere je brisalec narejen ter dodatne obdelave gume (na primer grafitni ali teflonski premaz, ki poskrbita za dolgotrajnejše optimalno brisanje). Ker gre, kot že omenjeno, za zelo tanko, prožno in občutljivo gumico, je zelo pomembno, da poleti ne pustimo, da se brisalci “zapečejo” na steklo. V primeru, da avto več časa stoji na vročem soncu, je priporočljivo, da brisalce privzdignemo s stekla. Prav tako ni priporočljivo, da pustimo, da brisalci pozimi zamrznejo na steklo, saj se ob odlepitvi z zamrznjenega stekla gumica trga (četudi poškodbe niso vidne s prostim očesom, le-te vplivajo na kvaliteto brisanja). Tako je tudi pozimi priporočljivo, da ko zmrzuje in imamo avto na prostem, brisalce privzdignemo s stekla.

Veliko poškodb na gumici brisalca povzroči tudi brisanje zamrznjenega stekla. S tem močno poškodujemo gumico brisalca. To početje torej ni priporočljivo, zato za odmrzovanje stekla priporočamo uporabo tekočine oziroma pršila za odmrzovanje stekla.

brisalci9
Z brisalci tudi ne smemo brisati po suhem steklu, saj to povzroča močno trenje med steklom in gumico brisalca. V kolikor moramo steklo očistiti umazanije, je potrebno uporabiti zadostno količino vetrobranskega čistila.

Tudi nekatera čistila za vetrobransko steklo lahko poškodujejo gumico. Nekatera čistila namreč vsebujejo snovi, ki otrdijo gumico brisalca, ki zato ni več dovolj prožna, da bi lahko kvalitetno opravljala svoje delo. Gumico brisalcev lahko poškoduje tudi pretirano umazano steklo. Ptičji iztrebki, umazanija, ki jo pozimi na avto meče pred nami vozeče vozilo, vožnja po lužah, makadamu …

Statistično je pri avtih, ki so parkirani v garažah in tako manj izpostavljeni vremenskim vplivom, življenjska doba brisalcev veliko daljša kot pri avtih, ki so parkirani zunaj in izpostavljeni vsem vremenskim vplivom (UV svetlobi, hudi vročini ali hudemu mrazu, zamrznjenemu steklu, umazaniji, ki se nabira na steklu na zunaj stoječem avtu …).

Torej veliko je dejavnikov, ki vplivajo na življenjsko dobo brisalcev, veliko. Brisalci so torej t.i. “potrošni material”, zato je priporočena menjava brisalcev najmanj 1x letno oziroma po potrebi. Zanič brisalci namreč močno zmanjšajo vidljivost v slabem vremenu, še posebej ponoči, ko je vidljivost že tako slabša. Slabša vidljivost pa pomeni večjo nevarnost v prometu tako za vas, kot tudi za ljudi okoli vas. Nekateri menijo tudi, da senčniki za avto povzročijo slabšo vidljivost iz vozila, vendar to ne drži, če so pravilno nameščeni. Vseeno je to stvar okusa, kvalitete vida, tipa nameščenih senčnikov in še kaj.

Stari (trdi) brisalci poškodujejo steklo. S časom namreč postaja gumica brisalcev vedno le bolj trda, trda guma pa na steklu ustvari mikro praske, ki so zelo moteče, še posebej, ko vozimo proti soncu. Zatorej priporočamo pravočasno menjavo brisalcev, saj se poškodovanega vetrobranskega stekla ne da spolirati in nam tako ostane le menjava, ki pa je lahko draga.

V ekstremnih primerih pa lahko zanič brisalci tudi močneje poškodujejo vetrobransko steklo. Če namreč metlice brisalcev že zelo dolgo časa niso bile zamenjane, se lahko gumica raztrga, kar povzroči, da začne po steklu drsati kovinsko ogrodje brisalcev. To povzroči takojšno poškodbo vetrobranskega stekla, tako da je menjava stekla nujno potrebna, saj takšnih poškodb na steklu ni mogoče sanirati.

Brisalci niso več uporabni takrat, ko začnejo za sabo puščati črtice vode, naredijo na steklu “meglico”, začnejo “preskakovati” ali pa začnejo spuščati čudne zvoke … To so opozorilni znaki, da se naši brisalci poslavljajo (oziroma so se že poslovili) in je skrajni čas za menjavo.

Pravilo je, da je brisalce potrebno menjati takoj, ko se nam zdi, da nam zaradi svojega nepopolnega delovanja ovirajo 100% brezhiben pogled na cesto.

V isti kategoriji:

admin

Next Post

Senčniki za vaš avto

Thu Aug 18 , 2016
Na pragu poletja se navadno spomnimo, da so senčniki nekaj, kar smo spet pozabili kupiti in kar bi naš avto nujno potreboval, saj je v njem neznosno vroče takoj, ko izza oblakov spet posijejo sončni žarki. Ogromno voznikom med vožnjo nagajajo prav sončni žarki, ki lahko skozi steklo močno segrejejo […]