Različne funkcije sklopke

Sklopka je tisti del vašega vozila, ki najbolj zasmrdi ob nepravilnem speljevanju. Vsekakor pa to še zdaleč ni njena edina funkcija, ki jo opravlja med vožnjo. Sklopka namreč skrbi še za drugo izjemno pomembno stvar. To je, da ne raznese menjalnika in motorja.

Sklopke pa ne vsebujejo samo vozila. Sklopko namreč vsebujejo številne naprave, ki jih vsakodnevno uporabljamo. Takšen del se na primer nahaja v brezžičnih vrtalnih strojih, v motornih žagah. Sklopke so namreč deli, ki so dobrodošli oziroma nujni pri napravah s po dvema vrtečima se gredama. V avtu je sklopka obvezna, ker se motor ob prižganem avtu stalno vrti, kolesa pa ne. Če torej želimo, da se avto ustavi na primeren način, mora vključevati vmesnik. Ta vmesnik pa je sklopka, ki ob zaustavitvi avta preprečuje, da bi se uničil motor.

Vloga sklopke pri speljevanju vozila

Sklopka torej dobro skrbi za prenos moči motorja v menjalnik. Temu omogoča, da se loči od motorja. Sklopka je prav tako izjemno pomembna pri speljevanju in ne samo pri zaustavljanju vozila. Pri speljevanju vozila mora namreč motor moč prenesti v menjalnik. V nasprotnem primeru je velika verjetnost, da bi ga razneslo.

Sklopka
Sklopka torej dobro skrbi za prenos moči motorja v menjalnik.

Naloga sklopke je, da vrteči se motor poveže z nevrtečim se menjalnikom. To se doseže s trenjem, ki se ustvarja z manjšimi izboklinicami in vdrtinami. Sklopka za avto deluje tako, da ustvari trenje med vztrajnikom in lamelo sklopke. Vztrajnik je povezan z motorjem, lamela pa z menjalnikom. Ko svoje stopalo umaknete s stopalke, vzmeti potisno ploščo potisnejo proti disku sklopke. Ta nato pritisne na vztrajnik. To poveže motorno gred z gredjo menjalnika. Obe gredi se sučeta z enako hitrostjo.

Vrste sklopk

Poznamo več vrst sklopk. Na eni strani so preproste sklopke, na primer mufna, ploščna, tuljčna in objemna sklopka. Za preproste sklopke je značilno, da trdno spajajo dve gredi. Poznane so še parkljaste, zobate, elastične, enosmerne, centrifugalne in varnostne avtomobilske sklopke.

Preberite naslednji članek: Glavne naloge lambde sonde v našem vozilu

Lambda sonda je ključni avtomobilski del in služi za zmanjšanje porabe goriva z zniževanjem emisij v okolje. Lambda sonda deluje neprekinjeno meri prostornino kisika v izpušnih plinih.

Elastična sklopka se na primer uporablja za sklapljanje gredi, ki se na začetku vrtita z različnima hitrostma. Enosmerna sklopka prenaša navor samo s pogonske na gnano gred. Za centrifugalno sklopko je značilno, da se pogonska gred vrti z dovolj veliko hitrostjo. Varnostna sklopka pa se razklopi, če je obremenitev pogonske gredi prevelika.

Preberite si še naslednji članek z naslovom: Rezervni deli za avto v različnih sistemih

V isti kategoriji:

admin

Next Post

Prednosti progresivnih očal

Sat Oct 10 , 2020
Dandanes smo lahko v svetu okulistike priča vedno bolj naprednim rešitvam, ki pomagajo ljudem videti bolje. Najbolj osnovno orodje pri zagotavljanju boljšega vida so očala, ki uporabljajo bifokalne ali trifokalne leče. Prednost je, da imajo omenjene leče črto ali linijo, ki nudi pogled na različne dolžine. Pri tem pa nastane […]