Restavriranje diska po katastrofalnem dogodku

Trdi disk je že več desetletij glavni spominski medij v mnogih namiznih in prenosnih računalnikih. Lahko pa se zgodi, da zaradi številnih razlogov preneha delovati. Te dogodki so lahko katastrofalni za podatke na samem disku, saj lahko izbrišejo za več mesecev, let ali desetletij občutljivih informacij. Če se nam kaj takega pripeti, je pomembno, da se zavedamo o možnih rešitvah. Glavna rešitev je restavriranje diska, ki nam z veliko uspešnostjo povrne vse izgubljene podatke. Obenem pa je se je dobro tudi zavedati okolijskih in človeških dejavnikov, ki vodijo do poškodb digitalne vsebine na spominskih medijih.

SSD diski
SSD diski imajo omejeno življenjsko dobo

Trdi diski so občutljive naprave

Čeprav je trdi disk dokaj velika in trdoživa računalniška komponenta, je še vedno občutljiva na mnoge elemente. Sam disk v sebi skriva veliko fine elektronike, ki mora delovati brezhibno, da lahko prebiramo in zapisujemo podatke. Vročina je v tem primeru velik ubijalec, saj poškoduje elektro motor, ki poganja magnetne plošče. Vročina pa lahko tudi poškoduje magnetne plošče, kamor disk shranjuje vse naše podatke.

Preberite si še naslednji članek: Povrnimo podatke iz pokvarjenih spominskih medijev

 Izgubljene slike zaradi pokvarjenega diska so najhujša nočna mora Seveda pa je možno povrniti podatke tudi iz različnih spominskih medijev.

Udarci v omenjen spominski medij so tudi katastrofalni. Pri tem se lahko zgodi, da se magnetna plošča poškoduje. Tako je možno, da bomo izgubili del ali pa vse podatke, ki so na samem disku. Restavriranje diska pa je možno neglede na povzročitelja okvare.

SSD diski imajo omejeno življenjsko dobo

Velika prednosti SSD diskov je ta, da zapisujejo informacije izredno hitro. Tukaj govorimo hitrosti več gigabajtov, če se oziramo na najnovejše NVMe SSD-je. Slabost pa je ta, da imajo omejeno število zapisov in branj. Tako se lahko zgodi, da ob intenzivni uporabi, sam SSD doseže največje število zapisov ali branj. Tako ni nanj in z njega več možno prebirati in zapisovati informacije. SSD je veliko bolj odporen na fizične udarce, saj ne vsebuje mehaničnih komponent, kot so magnetne plošče. Z restavriranjem SSD diska pa hitro povrnemo digitalno vsebino, ki jo nato lahko prenesemo na nov spominski medij.

Izpad elektrike poškoduje podatke

Občutljive podatke je vedno pametno hraniti v kakršni koli obliki varnostnih kopij. Temu je tako, saj če se nahajajo na samo enem računalniku, se hitro zgodi, da jih izgubimo. Do tega velikokrat privede nepričakovana izguba električne energije, ki poškoduje podatke. Na omenjen scenarij so SSD diski manj občutljivi, vendar vseeno lahko pride do škode.

Priporočeno je, da imamo sistem UPS ali varnostne kopije aplikacij, gesel in drugih podatkov, katerih si ne moremo privoščiti, da bi jih izgubili. Strokovnjaki iz podjetja www.xn--reevanjepodatkov-med.com lahko restavrirajo diske iz različnih računalniških sistemov, kot so strežniki, prenosniki, namizni računalniki ipd.

V isti kategoriji:

admin

Next Post

Polnjenje klimatskih naprav

Thu Nov 5 , 2020
Naše telo potrebuje hrano, zato da nam da energijo in se lahko vsakodnevno prebujamo ter opravljamo vse, kar se od nas dnevno zahteva. Brez hrane bi seveda to bilo nemogoče in bi telo kaj hitro omagalo. Tako ima tudi vsaka druga stvar svoje »gorivo«, s pomočjo katerega lahko deluje. Nekatere […]