Prenosni akumulator za polnjenje raznovrstnih naprav

Moderne pametne naprave so nam nedvomno spremenile življenje. Kljub vedno bolj dovršeni obliki, strojni opremi in drugih funkcijah, imajo še vedno eno veliko pomanjkljivost. Ta pomanjkljivost pa je kratka avtonomija delovanja vgrajenega akumulatorja. Dejansko jih moramo tudi po večkrat na dan napolniti, če jih želimo brez težav uporabljati skozi dan. Včasih pa se zgodi, da nimamo dostopa do električnega omrežja. V tem primeru lahko uporabimo power bank, da brez težav napolnimo baterijo v naši napravi, ko to najbolj potrebujemo.

Kadar nimamo dostopa do električnega omrežja, za polnenje baterije v naši napravi uporabimo power bank.

Power banki niso nove naprave

Navadni power banki so z nami že dokaj veliko časa. Na voljo za nakup so že več kot 20 let, saj so bili prvič predstavljeni leta 2001 na elektronskem sejmu v Las Vegasu. Takrat niso bili zelo popularni, saj so imeli omejeno moči in veliko ohišje, ki ni bilo najbolj praktično za večino uporabnikov. Sčasoma so jih inženirji izboljšali v vseh pogledih. Današnji power bank vsebuje močan akumulator, je kompaktne velikosti in ima dolgo življenjsko dobo. Obenem pa je opremljen z več funkcijami, ki ga naredijo bolj privlačnega. Te funkcije so lahko:

  • Zmožnost polnjenja več naprav hkrati
  • Hitro polnjenje s standardi QuickCharge tehnologije podjetja Qualcomm
  • Več različnih USB-vhodov za polnjenje

Solarni, univerzalni in brezžični power banki

Nakup novega prenosnega akumulatorja za naše pametne in druge naprave je lahko zabavna izkušnja. Seveda pa bomo vedno imeli prednost, če bomo poznali glavne razlike treh glavnih vrst power bankov, ki jih lahko zasledimo na trgu.

Solarni akumulatorji

Nekateri novejši power banki imajo vgrajene fotovoltaične celice. To jim omogoča, da se polnijo s pomočjo svetlobe sonca. Res je, da so celice oziroma panele s celicami dokaj majhne površine, vendar to načeloma ne predstavlja težav. Napravo moramo pustiti izpostavljeno svetlobi, da se samodejno napolni. Predstavlja odlično rešitev za ljudi, ki se pogosto odpravijo na oddih v naravo, kjer ni dostopa do električnega omrežja. Mogoče pa ga je tudi napolniti preko električnega omrežja.

Univerzalni akumulatorji

Večina današnjih power bankov se polni preko USB-A, USB-Micro ali USB-C vhoda. So najbolj raznolike naprave izmed vseh ostalih power bankov, saj so na voljo v številnih konfiguracijah. So tudi izredno zanesljivi in zelo učinkovito napolnijo tudi po več naprav hkrati. Seveda pa je veliko odvisno od kapacitete vgrajenega akumulatorja.

Brezžični akumulatorji

Brezžični power banki so dokaj redki, vendar jih je moč opaziti vedno več na trgu. Delujejo tako, da ne uporabljajo kablov za polnjenje pametnih telefonov, bluetooth zvočnikov ipd. V njih je vgrajena tehnologija Qi, ki je standard za brezžično polnjenje številnih naprav. Telefon samo položimo na njih, kjer se prične polniti preko elektro-magnetnega polja.

Moč akumulatorja igra pomembno vlogo

Zelo pomembno je, da se pred nakupom kateregakoli prenosnega akumulatorja za polnjenje naprav pozanimamo o njegovi kapaciteti oziroma zmogljivosti. S tem je mišljena moč, ki jo ima power bank za shranjevanje energije. Pod manj zmogljive naprave se štejejo vsi, ki dosegajo moč vgrajene baterije do 10.000 mAh. Močnejše izvedbe pa lahko shranijo tudi do 25.000 mAh in več električen energije. Če naš telefon uporablja, recimo 5.000 mAh baterijo, ga lahko z powerbankom, ki je kvalificiran z 10.000 mAh, napolnimo približno dvakrat.

V isti kategoriji:

admin

Next Post

Centralno ogrevanje doma s toplotno črpalko

Mon Feb 28 , 2022
Skozi mnoga leta so se peči, kotli in druga grelna telesa uveljavila kot glavni načini za ogrevanje našega doma. Razvoj toplotnih črpalk pa nam je omogočil, da lahko celo hišo brez težav ohranjamo toplo tudi v najbolj mrzlih zimskih dneh. Uporabimo jih lahko tudi za centralno ogrevanje, kjer preko njih […]