Zaščita pred računalniškimi virusi

Vas skrbi za varnost vašega računalnika, predvsem pa za varnost podatkov na njem, a ne veste točno, kako bi poskrbeli, da bi bili podatki na vašem računalniku resnično varni in zaščiteni pred različnimi virusi in vsem ostalim? Poleg varnostnega požarnega zidu (Firewall), ki ga mora imeti prav vsak računalnik, bi moral imeti vsak računalnik tudi brezhibno delujoč in kvaliteten protivirusni program.

Če takšnega programa morda še nimate, vam svetujemo, da si ga čim prej priskrbite, si ga namestite in ga začnete uporabljati, saj bodo le tako prav vsi podatki na vašem računalniku na varnem pred morebitno zlorabo oziroma bo pred morebitno okvaro zaščiten tudi vaš računalnik. Virusi in druga zlonamerna orodja namreč delujejo na najrazličnejše načine, ki jih je z vsakim dnem več, pred njimi pa se lahko zaščitite le tako, da uporabljate protivirusni program odlične kvalitete, ki ga morate nujno tudi redno posodabljati.

Kakšen program za zaščito vašega računalnika boste izbrali, je odvisno od vas samih, predvsem pa od vaših navad in tega, za kakšne namene računalnik sploh uporabljate. Če imate na njem pomembno dokumentacijo in občutljive podatke oziroma računalnik uporabljate v službene namene, potem boste zagotovo bolj skrbno poskrbeli za njegovo varnost oziroma boste za pomoč pri tem povprašali celo računalniške strokovnjake.

Za običajno in vsakodnevno domačo uporabo računalnika pa vsekakor zadostuje že vsak standarden protivirusni program, pazite le, da je dovolj enostaven za uporabo, da ga boste uporabljali brez prevelikih težav. To je še posebej pomembno, če niste vešči tujih jezikov oziroma angleščine ali pa če bi radi priskrbeli in uredili zaščito računalnika za koga drugega, ki tujih jezikov ni vešč oziroma nima veliko računalniškega znanja. V takšnih primerih obvezno izberite program, ki je preveden v slovenski jezik.

Če sami nimate dovolj računalniškega znanja oziroma niste prepričani, kakšen program proti zlonamernim virusom bi bili pravi za vas, se ne bojte o tem povprašati strokovnjakov, pa naj si bodo to uslužbenci na računalniških servisih ali ponudniki, ki prodajajo računalniško opremo in programje. Z veseljem vam bodo pomagali in vam svetovali, razložili pa vam bodo tudi, kako se protivirusni program, ki ga boste kupili, sploh pravilno uporablja, kako pogosto je priporočljivo z njim pregledati cel sistem in podobno.

Pri vsem tem pa ne pozabite, da za varnost vašega računalnika in podatkov na njem največ lahko naredite sami, s tem da na spletu ne klikate kar vse povprek, da sumljive spletne strani takoj zaprete oziroma jih sploh ne uporabljate ter da takoj izbrišete čudno elektronsko pošto. Paziti morate tudi na svoja gesla, ki morajo biti čim bolj kvalitetna, najbolje je, če gre za čim bolj unikatno in posebno kombinacijo črk in številk, ki jo poznate samo vi sami.

Restavriranje diska po katastrofalnem dogodku. Dejstvo je, da je restavriranje podatkov težje, kot pa, če imamo narejene varnostne kopije. Preberi več …

V isti kategoriji:

admin

Next Post

Kako najti selitveni servis

Mon Jan 5 , 2015
Selitev je zelo stresna in draga izkušnja zato, če ne sprejmemo previdnostnih ukrepov, se lahko hitro spremeni v nočno moro. Ena izmed najpomembnejših zadev je poiskati dober selitveni servis, ki mu lahko zaupate svoje imetje. Nasvete, kako najti primeren selitveni servis, vam zato ponujamo v nadaljevanju. V prvem koraku se […]