Spletne strani

Bi verjeli, da v spletu največ zaslužijo podjetja, ki imajo spletne strani bolj za informacijo kupcem kot pa za spletno prodajo? Klasične trgovine so zakon v spletu, medtem ko se podjetja pikakom otepajo z izgubami. Spletne trgovine, kot so Pets.com in Garden.com, so že propadle, eToys je objavil, da mu nezadržno zmanjkuje denarja, prodajalcem z uveljavljenimi imeni, kot so WalMart, Radio Shack in Toys R Us, pa prodaja raste. Imajo namreč korenine v starem gospodarstvu in niso le spletni prodajalci
Po raziskavi skupine Jupiter Media Metrix so bile pred božičem najbolj obiskane prodajne strani Eddiebauer.com, Radioshack.com, Walmart.com, Columbiahouse.com, Bluelight.com,Barnesandnoble.com, Intuit.com in Nordstrom.com. »Razlog je predvsem zaupanje, ki ga uživajo tradicionalne blagovne znamke. Ljudje jih poznajo in jih občutijo za domače, hkrati pa so trgovci iz klasičnih trgovin spoznali, da je poslovanje po internetu nujno, ne pa tudi ključno,« je povedal Max Kalehoff iz Jupiter Media Metrix.
Počitniški čas naj bi s povečano spletno prodajo večini obubožanih podjetij prinesel 10 do 12 milijard dolarjev prihodkov od prodaje, po Kalenhoffovih besedah pa je prezgodaj, da bi alarmantno napovedovali splošno recesijo spletne prodaje. Amazon.com je še vedno na prvem mestu med prodajalci v spletu, a v razmerah, ko se ameriška gospodarska rast upočasnjuje in ko spletnim podjetjem vrednost delnic z veliko hitrostjo pada, se mnogi analitiki strinjajo, da samo poslovanje v spletu ne bo preživelo. »Da je to res, je bilo vsem jasno julija 2000, ko sta nastali sestrski podjetji močno uveljavljenih prodajalcev Sears.com in JCPenney.com in si utrli pot na seznam desetih najboljših. Čisti internetni prodajalci nimajo tako globokih žepov in akumuliranega kapitala, kot jih in ga imajo klasična podjetja z zalogo za slabe dni,« je povedal John Megahed, direktor raziskovalnega oddelka v podjetju PC Data, ki raziskuje spletna podjetja.
John Woodson, predsednik Gamestop.com, oddelka prodajalca programske opreme Babbages Etc., je povedal, da tretjina obiskovalcev njihove domače strani najprej pogleda, kaj ponujajo, nato pa odidejo v pravo trgovino in tam kupijo izdelek.
»Spletna prodaja je neznosno nefleksibilna,« je povedal Dave Nadig, analitik podjetja MetaMarkets.com, ki pravi, da je poslovni model kibervesolja vprašljiv za prodajalce. »Ali lahko pri eToys teoretično izdelajo programe s popusti, jih prilagodijo individualnemu kupcu in spremenijo komplet izdelkov tako hitro, kot lahko popravijo kodo HTML? Ne. Teorija je dobra, a v resnici se znajo ponudniki v pravih trgovinah hitreje odzvati na upočasnitev prodaje kot elektronski trgovci.«
Precej analitikov meni, da bi spletnim prodajalcem uspelo, če bi znali pridobiti takšno lojalnost kupcev, kakršno so si ustvarili tradicionalni prodajalci. Kenny Kurtzmann, vodja luksuznega prodajalcaAshford.com, pravi, da njegovo podjetje še vedno raste, čeprav vlagatelji niso najbolj navdušeni nad nadaljnjim vlaganjem. »Podjetje še vedno raste za 50 odstotkov na leto, medtem ko bosta (klasični prodajalni) Saks in Neiman Marcus oddali poročilo z enako ali celo slabšo prodajo v minulem letu,« je povedal Kurtzmann.
Ne nazadnje je America Online, največji internetni ponudnik v Združenih državah Amerike, kupil Time Warner, ki ima korenine v tradicionalnem, starem gospodarstvu.

V isti kategoriji:

admin

Next Post

Klime

Thu Feb 28 , 2013
Klime praviloma ne škodijo Letošnje poletje se je povečala prodaja manjših klimatskih naprav, primernih za gospodinjstva – Stanovalci blokov morajo pred montažo pridobiti soglasje Ljubljana – »Vročina lahko ubija, ne klimatske naprave,« . Kot je pojasnil, prevelike temperaturne razlike resda niso dobrodejne za organizem, zato marsikdo tarna zaradi prehlada ali […]

You May Like