Inkontinenca ni nujno starostni pojav

Inkontinenca še vedno v veliki meri velja za tabu temo. Zanjo velja, da ni nujno starostni pojav, kjer si ne moremo več pomagati. Znane so namreč zelo učinkovite metode zdravljenja in različni pripomočki, ki življenje olajšajo, prav tako izboljšajo njegovo kakovost. Inkontinenca se zdravi s splošnimi ukrepi – prehrana, predpisana vaje, gibanje, urnik uriniranja ter podobno –, z zdravili in kirurškimi posegi.

Za inkontinenco so seveda najcenejši splošni ukrepi, ki pa seveda zahtevajo kar precej samodiscipline, reda, vztrajnosti. Še posebej pomembna je higiena, ker se koža pri tej težavi lahko hitro vname pa tudi poškoduje. Pri tem pa imajo zelo pomembno vlogo tudi nekateri medicinski pripomočki, kot so na primer inkontinenčne podloge.

Za nepokretnega človeka pa je nujno potrebna plenica, pri nekaterih tudi posteljna podloga oziroma inkontinenčna podloga. Izdelek mora biti nujno pravilno nameščen, ustrezne velikosti ter dobre vpojnosti.

Kakovostni pripomočki za lajšanje težav pri inkontinenci

Kakovostni izdelki, na primer inkontinenčna podloga, človeku pri inkontinenci zagotavljajo prosto gibanje brez omejitev. Prav tako varujejo okolico in človeka pred neprijetnimi vonjavami. Posledično zagotovijo tudi normalne socialne stike. Izdelke pa je seveda treba pravilno uporabljati. Prav tako je pomembna izbira prave velikosti, prava namestitev, prava vpojnost in kakovost, ne nazadnje še pravočasna menjava.

Seveda pa imajo tudi različni inkontinenčni pripomočki dobre in slabe plati, ki posamezniku lahko povzročajo dodatne zdravstvene težave. Na koži se na primer lahko pojavijo alergične reakcije na sintetični material. Erozija na koži pa je lahko posledica organskih snovi. Z urinom se izločajo strupene snovi. Ljudje namreč jemljejo različna zdravila in vse to lahko poškoduje kožo. Pod plenico pa so seveda idealni pogoji za razrast glivic. Te pa najbolje uspevajo na vlažnem in toplem.

Vložke uporabljamo pri lažji obliki inkontinence

Za lažjo obliko inkontinence so zadostna uporaba vložki. Ti se lahko povsem neopazno nosijo pod perilom. Pomembno pa je, da se uporabljajo vložki za inkontinenco in ne higienski. Za nepokretnega človeka pa je nujno potrebna plenica, pri nekaterih tudi posteljna podloga oziroma inkontinenčna podloga. Izdelek mora biti nujno pravilno nameščen, ustrezne velikosti ter dobre vpojnosti.

Kaj je treba upoštevati pri izbiri izdelka za vzdrževanje osebne higiene

Inkontinenčni pripomoček določa kriterije in lastnosti, ki jih je treba nujno upoštevati pri ocenjevanju ter izbiri pripomočkov, ki vpijajo urin. To so stopnja ter vrsta inkontinence, samostojnost uporabnika in njegov stil življenja, preprosta namestitev pripomočkov, zanesljivost same namestitve, neopaznost in diskretnost, ohranjanje nepoškodovane kože.

Prav tako je treba pri izbiri inkontinenčne podloge upoštevati še ekološki vidik uporabe pripomočka in ekonomičnost.

V isti kategoriji:

admin

Next Post

Najbolj koristna darila za rojstni dan

Mon Nov 8 , 2021
Praznovanja svojega rojstnega dneva se veseli večina med nami. Pa ne samo zaradi prejetih daril, temveč tudi zaradi prijetnega druženja s svojimi bližnjimi. A če za svoj praznik dobimo kakšno darilo, se ga seveda ne branimo in smo še toliko bolj veseli. Neredko pa se zgodi, da večina prejetih daril […]