Kapsule kurkume tudi za učinkovito blaženje vnetja

Dejstvo je, da najboljša kurkuma prihaja iz Azije. Sicer pa je to ingverju podobna rastlina, ki je domuje v tropskem delu jugovzhodne ter južne Azije. Največ kurkume pridelajo v Indiji in jo kot začimbo dodajajo k skoraj prav vsaki jedi. Uporaba tovrstne rastline sega kar 4000 let nazaj v preteklost, ko so jo uporabljali kot glavno začimbo pa tudi v religiozne namene.

Pri nas so zlasti priljubljene kapsule kurkume, ki odlično kljubujejo številnim težavam in boleznim. Po drugi strani pa je vse pogosteje uporabljamo tudi kot začimbo k najrazličnejšim jedem.

Rumena začimba deluje kot oksidant ter učinkovito uničuje bakterije. Raziskave so dokazale, da pomaga še pri zniževanju koncentracije holesterola v krvi in pri zaviranju strjevanja krvi oziroma pri nastajanju krvnih strdkov. Izvrstno pa se obnese tudi pri težavah, ki so povezane z vnetji.

Veliko več kot samo začimba

Kurkuma je znana tudi po tem, da se uporablja za učinkovito barvanje volne, svile, bombaža, usnja ter lesa. Rumeno barvilo rastline sodi med aditive, imenuje pa se kurkumin. Ravno zaradi izrazito rumene barve rastlino pogosto označujejo tudi kot rumena začimba. Sodi med trajnice. Njeni listi so suličasti in koničasti ter dolgi tudi do 70 centimetrov. Iz sredine rastline pa v poletnem času poženejo vijoličasto beli cvetovi.

Za obarvanje in začinjanje jedi so uporabne njene korenike, ki se zmeljejo v prah. Korenike je treba izkopati v zimskem času, ko rastlina počiva. Kasneje se razrežejo na kose, prevrejo ter posušijo.

Na tržišču se dobi kurkuma v obliki prehranskega dopolnila

Za kurkumo so značilne številne ugodne farmakološke učinkovine. Kljub temu pa jo na trgu lahko pogosto dobimo le v obliki prehranskih dopolnil. Še posebej priljubljene so kapsule kurkume. Takšno dopolnilo se priporoča tudi za neješčnost, slabo prebavo ter povečano kislino v želodcu.

Za prebavne motnje se še bolj priporoča jemanje kurkume v obliki poparka ali pa tinkture. Poparek pripravite tako, da en gram zmete korenike prelijete s skodelico vrele vode. To pokrijete in pustite stati nekje do največ 10 minut. Nato vse skupaj precedite. Na dan so dovoljene 2 do 4 skodelice tovrstnega napitka.

Kurkuma kot oksidant

Rumena začimba deluje kot oksidant ter učinkovito uničuje bakterije. Raziskave so dokazale, da pomaga še pri zniževanju koncentracije holesterola v krvi in pri zaviranju strjevanja krvi oziroma pri nastajanju krvnih strdkov. Izvrstno pa se obnese tudi pri težavah, ki so povezane z vnetji.

Na sploh pa je prehranska dopolnila je najpametneje kupovati kar v specializiranih prodajalnah s tovrstnimi izdelki. Kapsule kurkume in drugi pripravki, kupljeni v takšnih prodajalnah, so dobro preverjeni in zato omogočajo obljubljene učinke.

V isti kategoriji:

admin

Next Post

Posebnosti robotskih kosilnic

Fri Dec 10 , 2021
Robotske kosilnice so najtišje delujoče kosilnice. Robotska kosilnica, ki ne potrebuje vzdrževanja ali pa zelo malo, je udoben in natančen kos opreme, ki lahko brez napora pokosi trato na katerem koli terenu in brez potrebe po popravljanju nenatančno pokošenih mest. Inteligentna kosilnica ne zahteva predhodnega programiranja, po košnji se samodejno vrne na […]