Kakšno čelado za motor izbrati?

Motoristične čelade so zagotovo najpomembnejši del obvezne opreme, brez katere ni pametno sesti na motor. Z njimi zaščitimo glavo pred morebitnimi poškodbami, do katerih lahko pride pri padcu ali v primeru nesreče. Poškodbe glave so vsekakor najbolj nevarne, zato je pomembno, da naredimo vse za to, da bi jih preprečili. Zato ni pomembno le, da imamo med vožnjo z motorjem na glavi čelado, ampak je bistvenega pomena tudi to, kakšna je ta čelada.

Izberite primerno velikost vaše motoristične čelade

Ena od pogostih napak motoristov pri izbiri čelade je njena neprimerna velikost. Čelada se mora namreč lepo prilegati glavi in ne sme opletati, ko si jo nataknemo. Po drugi strani pa tudi preveč tesna čelada ni prava rešitev, saj vam bo med vožnjo neudobno. Velikost izbrane motoristične čelade je zato ena od bistvenih stvari, na katero je treba paziti pri nakupu, seveda pa so vsekakor pomembne tudi njene druge lastnosti. Marsikateremu motoristu ali motoristki se je že zgodilo, da mu je kakšna čelada popolnoma ustrezala po velikosti, a se v njej ni počutil ugodno. Prav zato je treba s pomerjanjem izbrati pravi model, ki vam ustreza.

Primerna velikost čelade se sicer določi glede na obseg glave. Vsekakor je pred nakupom pomembno vedeti, kakšen je vaš obseg, saj je od tega odvisno, kakšna čelada bi bila primerna za vas. Ko enkrat poznate obseg, boste veliko lažje izbrali primeren izdelek zase, saj so ti na voljo v številkah od XXS do XXXL, pri čemer se vsaka številka nanaša na določen obseg glave. Pri nakupu bodite res pozorni na to, da se čelada dobro prilega in da ni prevelika, saj:

– to vpliva na udobje med vožnjo,

– lahko takšna čelada zdrsne iz glave ali se premika med vožnjo,

– ne prevelika motoristična čelada glave ne zaščiti dobro.

Različne znamke, vrste in modeli

Poznamo več vrst motorističnih čelad. V osnovi gre lahko za odprte (jet), preklopne ali integralne. Prav slednje omogočajo najboljšo zaščito, saj glavo v celoti zavarujejo. Naj vam ne bo žal denarja, ki ga boste odšteli za tako čelado, saj mora biti varnost na motorju zagotovo na prvem mestu. Po drugi strani pa so odprte ali jet motoristične čelade veliko bolj zračne, a so primerne za uporabo le pri nižjih hitrostih. Nekakšno vmesno možnost pa predstavljajo preklopne čelade. Vsekakor pa je treba izbrati čim bolj kakovostno čelado primerne velikosti.

 

V isti kategoriji:

admin

Next Post

Želite imeti slovenski spletni naslov?

Wed Jul 5 , 2017
Spletni naslov ali URL se navadno začne z www, nato sledi poljubna kombinacija črk, na koncu pa še domenska končnica. Nekdaj smo bili pri izbiri slednjih precej omejeni, saj jih ni bilo na voljo veliko, danes pa temu ni več tako. Izberemo lahko katerokoli končnico in ne le .si domene. […]