Borelija je najpogostejša bolezen, ki jo prenaša okužen klop

Borelija sodi med klopne bolezni.

V Sloveniji je borelija daleč najpogostejša kopna bolezen, pred odkritjem je bila velika neznanka. Prve pojave so zabeležili v sedemdesetih letih dvajsetega stoletja na severovzhodu Združenih držav Amerike. Najprej so bolezen poimenovali Lymski artritis, ob ugotavljanju povečanega števila primerov juvenilnega revmatoidnega artritisa pri otrocih iz okolice istoimenskega mesta.

Šele v začetku osemdesetih let dvajsetega stoletja je pravega povzročitelja odkril in zapisal Willy Burgdofer, klasificiran pa je bil leta tisoč devetsto štiriinosemdeset. V Evropi so bile nekatere klinične slike opisane že pred več kot sto leti. Borelija je bila v Sloveniji prvič opisana pred več kot tremi desetletji, za opis je zaslužen Janko Lešničar. Bolezen se prenaša preko ugriza okuženega klopa, ki bakterije v telo vnese preko sline. V njej so encimi, ki onemogočijo delovanje obrambnega sistema, bakterije se lahko nemoteno množijo ter postopoma prizadenejo različne dele človeškega telesa. Borelija se potrjuje z laboratorijskimi raziskavami. Migrirajoči eritem je znak, ki nudi zanesljivo diagnozo. Zdravljenje bolezni v zgodnji fazi poteka z uživanjem antibiotikov. Borelija se preprečuje z zmanjševanjem možnosti ugriza okuženega klopa. Možnost ugriza je manjša, če se pravilno oblečemo in obujemo, zaščitimo z ustreznimi kemičnimi sredstvi ter se ob povratku domov pregledamo ter po potrebi odstranimo klopa ali klope. En sam klop lahko pomeni, da jih je na telesu še več. Zato pri enem odkritem klopu ne smemo odnehat, ampak se temeljito pregledat. Niso redki primeri, ko se po enem izletu v gozd najde deset ali celo več klopov. Bolezen borelija se dokončno prepreči s pravilnim in hitrim odstranjevanjem. Če klopa odstranimo dvanajst ur po ugrizu je možnosti za okužbo praktično ni, odstranitev v štiriindvajset urah po ugrizu pa daje zgolj minimalne možnosti za razvoj bolezni.

Pri odstranjevanju je modro poslušati nasvete strokovnjakov, odstranjevanja z raznimi priročnimi sredstvi ima lahko borelija večje možnosti za razvoj.

www.sos-klop.si/lymska-borelioza

Klopi so živali, ki ne grenijo življenja samo nam ljudem, temveč tudi našim hišnim ljubljenčkom. Nadležni klopi pri psih prenašajo monocitno erlihiozo.

Vzroki za nastanek vnetja dlesni. Navadno je poglavitni vzrok vnetja dlesni slaba oziroma pomanjkljiva ustna higiena. Preberi več …

V isti kategoriji:

admin

Next Post

Sodobna izdelava spletnih strani

Sat Jun 10 , 2017
Ste se kdaj vprašali, kakšna naj bo izdelava spletnih strani, da bo v koraku s časom? Pravzaprav je povsem enostavno. Najti morate mojstra, ki ima veliko izkušenj ter ves čas sledi trendom. Tako bodo spletne strani sodobne ne le ob njihovem nastanku, temveč tudi kasneje – in ne bo vam […]