Želite imeti slovenski spletni naslov?

Spletni naslov ali URL se navadno začne z www, nato sledi poljubna kombinacija črk, na koncu pa še domenska končnica. Nekdaj smo bili pri izbiri slednjih precej omejeni, saj jih ni bilo na voljo veliko, danes pa temu ni več tako. Izberemo lahko katerokoli končnico in ne le .si domene. Vendar pa je ta najbolj običajna in so jo slovenski obiskovalci tudi najbolj navajeni. Če je URL naslov neke spletne strani drugačen, se jim to namreč lahko zdi sumljivo oziroma spletni strani kot taki ne zaupajo. V kolikor je neka spletna stran namenjena prav njim, je torej najbolj pametno izbrati slovensko domeno.

Registracija .si domene

URL naslov lahko registriramo pri katerem koli ponudniku te storitve. Enako poteka tudi registriranje .si domene, ki si jo lahko izberete na spletni strani kakšnega od slovenskih ponudnikov, recimo domenca.com. V le nekaj trenutkih lahko izberete svojo novo domeno ter jo registrirate oziroma zakupite. Uporabljati jo boste lahko začeli takoj po plačilu oziroma po aktivaciji.

Registracija se navadno sklene za eno leto prav tako kot za hrvaške carnet domene. Po tem obdobju oziroma tik pred potekom .si domene pa boste morali zakup vašega spletnega naslova podaljšati. Če tega ne boste storili, bo ponudnik sklepal, da domene ne potrebujete več. Slednja bo tako spet dostopna na prostem trgu in si jo bo lahko izbral kdo drug oziroma jo boste lahko spet kupili vi sami, če bo kasneje še prosta.

Podaljšanje .si domene

Večina ponudnikov vas predhodno obvesti o tem, da je čas za podaljšanje vašega spletnega naslova. V njihovem interesu je namreč, da se odločite za to možnost, hkrati pa sklepajo, da je to tudi v vašem interesu. Navadno vas bodo obvestili pred potekom .si domene, saj je takrat najboljši čas za njeno podaljšanje. Če jo želite podaljšati, enostavno o tem obvestite ponudnika, plačate račun in domena .si je za eno leto oziroma dogovorjeno obdobje spet vaša.

Tako lahko neprekinjeno uporabljate isti spletni naslov dolga leta. Seveda pa ga je možno registrirati tudi za več kot eno leto naprej, če ste prepričani, da ga boste potrebovali daljše obdobje. Kljub temu da  vas registrar obvesti o poteku vaše domene, pa si vseeno tudi sami zabeležite datum, ko je to treba podaljšati. Tako nanj zagotovo ne boste pozabili, četudi vmes spremenite vaš elektronski naslov ali izgubite dostop do njega.

V isti kategoriji:

admin

Next Post

GPS za motoriste

Wed Jul 5 , 2017
Na spletni strani Wayteq.si si je na voljo odlična GPS navigacija za motoriste, ki se radi tudi na izlet v neznano odpravijo brez skrbi. Trenutno najboljša izbira v ta namen je GPS naprava Wayteq xRIDER, ki ni le zelo kakovostna, ampak tudi izdelana tako, da je popolnoma prilagojena za uporabo […]