Amalgamske plombe – resnice in zmote

V zobozdravstveni stroki so eno od najbolj perečih vprašanj zagotovo amalgamske plombe. Tudi na sploh je poznavanje takšne tematike še vedno precej pomanjkljivo. Ravno zato je še toliko pomembneje, da tudi sami spoznate nekaj resnic pa tudi zmot o njih oziroma o samem amalgamu.

Pogosto lahko zasledimo, da naj bi amalgamske plombe v primerjavi z belimi plombami trajale dlje. Je to res?

Življenjska doba amalgamske plombe

Dejstvo je, da amalgamska plomba zdrži dolgo v primerjavi s sodobnimi belimi kompozitnimi zalivkami. Novejši materiali so namreč zelo občutljivi za samo rokovanje. Po drugi strani pa so se tehnike v zadnjih letih izjemno izpopolnile, zato tudi strokovno izdelana bela plomba lahko ščiti zob vsaj toliko časa kot amalgamska.

Je pa res, da je material oziroma zlitina, iz katere je narejena amalgamska plomba izjemno močna, precej bolj od same strukture zoba. Posledično takšna plomba na mestu zdrži še kar nekaj časa po tem, ko se je pod njo že pričel proces ponovnega kariesa. Amalgamske plombe so cele tako zelo močne, da lahko razpočijo zob. Med nihanjem temperature se namreč kovina v ustih razteza ter krči. Če je plomba večja, je vsekakor večje tudi raztezanje njene dimenzije. Ko se plomba premika, ne tesni ter zapira zobu tako, da bakterijam onemogoča vdor v notranjost zobu.

Potrebna je primerna zaščita

Lahko ste kje prebrali ali slišali tudi to, da je amalgamska plomba lahko nevarna, saj nam bi zastrupljala naše telo. Vedeti je treba, da precejšen delež takšnih plomb predstavlja živo srebro. To se sprošča med izdelavo ter strjevanjem. Tudi med odstranjevanjem se sprošča merljiva koncentracija živosrebrnih hlapov. Posledično je treba torej poskrbeti za primerno vrsto zaščite.

Obnovitev amalgamske plombe

V preteklosti je med drugim v povezavi z omenjenimi plombami držala trditev, da zastrupljajo tudi samo naravo. Dandanes pa je sanitarna regulativa takšna, da ima prav vsak stol pri zobozdravniku vgrajen amalgamski separator. V tem primeru gre za posebno vrsto centrifugiranega filtra, ki naj bi dovolj učinkovito preprečeval iztok živega srebra – od opilkov plomb v naše okolje.

Amalgam kot zlitina več kovin

Ste slišali, da naj bi zaradi amalgamskih plomb v ustih tekel električni tok? Amalgam je torej zlitina več kovin. Njihova sestava pa se v celoti razlikuje med posameznimi izdelovalci, prav tako po samem letu izdelave.

Amalgamska plomba zdrži dolgo
Amalgamska plomba zdrži dolgo v primerjavi s sodobnimi belimi kompozitnimi zalivkami.

Ravno zaradi različne sestave se v naših ustih pojavi potencial oziroma napetost. Slina v ustih je v tem primeru medij, ki omogoča prevajanje toka.

V isti kategoriji:

admin

Next Post

Odlična tehnologija za ohranjanje toplega ali mrzlega napitka

Mon Dec 19 , 2022
Zadostna hidracija telesa je ključnega pomena v vsakem okolju, letnem času in drugih dejavnikih. Naše telo potrebuje vodo za normalno delovanje, saj je ključni element pri vseh bioloških procesih v telesu. Ker ni vedno mogoče vode ali drugega napitka imeti s seboj v danem okolju, nam termovke omogočajo prenašanje tople […]
termovka