Obdelava in razrez kovin

V današnjih časih se v svetu pogosto srečamo z izdelki iz kovin. Ker je nabor teh izdelkov zelo širok, je obdelava kovin zelo pomemben faktor v našem vsakdanjem življenju. Kovine v naravnem stanju so sicer izredno nepraktične, zato jih je dobro obdelati, da pridobijo na funkcionalnosti. Kako jih bomo obdelali pa je odvisno za kaj bomo kovine potrebovali. Za primer gospodinjski aparati in avtomobili potrebujejo povsem drugačne postopke obdelave kot na primer izdelava kovinskih matic in podobnih kovinskih izdelkov.

Kadar pa se poslužujemo izdelave kovinskih konstrukcij pa sta na razpolago kar dva načina varjenja. Prvi in starejši način izdelave kovinskih konstrukcij je ročno varjenje, drugo in bolj napredno pa robotsko varjenje. Ročno varjenje se najpogosteje uporablja kadar želimo narediti kakšne prototipne modele, kjer izdelek šele predstavimo. Ročno varjenje se uporablja tudi kadar izdelujemo izdelke v manjšem številu ali kadar želimo narediti kovinski izdelek unikatnega ali umetniškega značaja. Robotsko varjenje pa pride v obzir kadar je naročilo izdelkov večje in velikoserijsko.

Robotsko varjenje se veliko uporablja v avtomobilski industriji. V industriji bele tehnike pa se v veliko primerih uporablja točkovno varjenje, ki pa je primerno predvsem za varjenje tanjših pločevin.

Žaganje, struženje in naprednejši cevni laser pa ponavadi uporabljamo za razrez cevi. Cevni laser je naj modernješi in najbolj natančen način obdelovanja v primeru cevnega razreza kovin. Za nadaljnjo predelavo pa se poslužimo načinov kot so ožanje, širjenje, rezkanje, struženje, posnemanje robov laserskega razreza…

Ko je izdelek v grobem ustvarjen pa manjkajo še zadnji – zaključni postopki, ki pa se imenujejo površinska obdelava, če stranka ali naročnik to zahteva. Za barvane končne kovinske dele uporabimo načine kot so mokro barvanje, prašno lakiranje, razmaščevanje, peskanje in ostali prijemi. iz Sicer pa so postopki v primeru nebarvanih izdelkov superfiniš, honanje ali brušenje.

 

V isti kategoriji:

admin

Next Post

Poklic detektiva je mikaven, toda zahteven

Thu Oct 26 , 2017
Na svetu obstaja ogromno poklicev. Nekateri so bolj zahtevni, spet drugi manj. Nekateri pa so taki, da jim morajo ljudje prilagoditi svoje življenje do popolnosti. Med njimi je tudi poklic detektiv, ki se vedno bolj uveljavlja tudi na naših tleh. Ponavadi se s tovrstnim poklicem soočimo v kaki nadaljevanki ali […]